Projectdossier OO3802 Grote Markt Sint-Niklaas

  • OPDRACHTGEVER
    Stad Sint-Niklaas
  • DUUR
    2020

Ellen Verbiest werd door de stad Sint-Niklaas aangesteld om het projectdossier voor de Open Oproep voor de heraanleg van de Grote Markt Sint-Niklaas op te maken.
Het projectdossier vormt het kader voor de ontwerpopdracht. De ontwerpopdracht omvat de totale herinrichting van het verharde middengedeelte, de bovengrond tussen Stationsstraat en Parkstraat met de realisatie van een eerste autoluwe zone, de herinrichting van de bovengrond tussen Onze-Lieve- Vrouwstraat en Hendrik Heymanplein met de realisatie van een tweede autoluwe zone, de heraanleg van het kruispunt van Het Woord (met als aandachtspunt de toegankelijkheid van het Hendrik Heymanplein) en de inrichting van een bijkomende (fietstoegankelijke) in- en uitrit voor de parking van de Grote Markt aan de noordzijde en aan het Onze-Lieve-Vrouwplein.

  • Procesbegeleiding
OO38-STN-1

Historische foto uit stadsarchief Sint-Niklaas. Naast de wekelijkse marktdag worden er tal van evenementen op het marktplein georganiseerd, met als hoogtepunt de jaarlijkse Vredefeesten wanneer het marktplein als unieke opstijgplek voor luchtballonnen wordt ingezet.

  • Procesbegeleiding
OO38-STN-2

Behalve op het moment dat er evenementen plaatsvinden valt het grootste publieke plein van Belgiƫ vandaag vooral op door haar leegheid. De nieuwe Grote Markt moet naast een evenementenplein een plek worden waar de menselijke schaal wordt geherintroduceerd, waar ruimte is voor ontmoeting en spel, groen, sociale interactie, verblijf en activiteiten. foto (c) Tim Van de Velde